Prajitura cu mere a bunicii

Prăjitura aceasta este atât de simpla, atât de banala, dar în același timp atât de buna, de autentica. Era, pentru mine, ca un sărut de bine ai venit acasă din partea bunicii mele (din partea mamei mele – pentru ca eu asa i-am spus mereu – mama).
Prăjitura ei cu mere nu lipsea niciodată.
Lăsând la o parte toate bunătățile pe care mi le pregătea pe când ma întorceam acasă din călătoriile mele lungi cu ansamblul de dansuri populare din care făceam parte, pe când ma întorceam acasă în vacantele universitare și mai târziu în concedii, prăjitura ei cu mere era mereu un bonus, un plus. Era acea cireașa de pe tort. 
Îmi amintesc cum i se lumina fata când eu, odată intrata în casa, îmi începeam descoperirile printre oalele ei, iar ea continua sa îmi dea indicii ca sa îmi ușureze căutările “uita-te și în frigider…ai văzut ce ai în cuptor, ridica capacul de la oala aceea…uita-te și acolo și dincolo…ahhh și ți-am făcut și prăjitura cu mere”…asa se încheia mereu prezentarea.
Evident prăjitura cu mere era primul lucru pe care îl gustam, asa din picioare, pe fuga, înainte de a despacheta, de a-mi face dusul, de a ma pune la masa. Era acel ceva ce îmi acoperea mereu golul din stomac după călătoria făcuta. 
Am trăit un sentiment frumos acum, când întoarsa acasă, știind ca pe ea nu o voi mai găsi acolo, sa găsesc totuși prăjitura cu mere făcuta după rețeta ei (mulțumesc mami). As fi mâncat toată acea prăjitura într-o secunda dar de data aceasta nu pentru a-mi astupa golul din stomac, ci pentru a umple golul din suflet lăsat de dispariția ei. Te iubesc bunica.

Prajitura cu mere a bunicii.Ingrediente:

2 linguri de unsoare de porc
2 oua
1 cana de lapte
3-4 linguri de smântâna
1 praf de copt
700 g faina
1 kg de mere
4-5 linguri de zahar (depinde cat de dulci sunt merele)
1/2 lingurița scorțișoara
gris
zahar praf
 

Prajitura cu mere a bunicii. Procedura:

Se amesteca laptele cu unsoarea, ouăle și smântâna  Se adaugă faina împreuna cu praful de copt. Se frământă bine și se da la frigider pentru circa 30-40 minute. Intre timp se curata merele și se dau prin răzătoare. Se adaugă zaharul și scorțișoara  Aluatul îl împărțim în doua. Întindem prima parte și o punem într-o tava tapetata cu hârtie. Presărăm deasupra gris. Scurgem merele și le distribuim pe foaie. Deasupra merelor presarăm din nou gris pentru a absorbi sucul pe care merele îl lasă. Întindem a doua parte a aluatului și o punem peste mere. Închidem marginile și găurim foaia de deasupra ici, colo cu ajutorul unei furculițe. 
Dam prăjitura la cuptor pentru circa 30-45 de minute, la 180 de grade, cuptor preîncălzit. Dupa ce se răcește o presăram cu zahar praf și o tăiem.  


prajitura cu mere

prajitura cu mere

Author: Greta

Share This Post On

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram