Sarbatoarea bigolilor

Gastronomia Italiei este una fantastica, poate unica in lume. In Italia fiecare satuc, probabil fiecare casa se poate mandri cu cel putin un aliment propriu, unic, un produs divers, autentic. Ei sunt mandri de acest lucru si il subliniaza de cate ori au ocazia, il valorizeaza in toate modurile.

Imi place acest lucru. Imi place sa vad ca dedica cate o sarbatoare fiecarui produs in parte, fiecarui preparat,fiecarui ingredient, ca se mandresc cu ceea ce au si ca nu isi ingroapa traditiile.

Una dintre sarbatorile de acest gen, de la care incerc sa nu lipsesc in niciun an este cea dedicata bigolilor. Preferata mea este cea care se desfasoara la Limena, provincia Padova. Bigoli sunt un tip de paste taranesti, tipice zonei Veneto. Aceaste paste sunt facute doar din apa, sare si faina. Au forma unor spaghete, cu un diametru de circa 2-3 mm si o lungime de circa 25-30 de cm. Aceste paste se fac cu un instrument numit torcio sau bigolaro, care este un fel de presa manuala ce impinge aluatul pentru a iesi printr-o sita printr-o actiune de infiletare. Seamana intr-o oarecare masura cu masina de tocat carne. Aceasta actiune poate fi facuta utilizand puterea bratelor sau a picioarelor.

La sarbatoarea de la Limena a bigolilor, aceste paste sunt facute pe moment, intr-un fel de vitrina, in fata celor care participa la aceasta sarbatoare. E un adevarat spectacol sa vezi zeci de persoane cum pregatesc aceasti bigoli.

De obicei sarbatoare se desfasoara in 5 zile si in fiecare seara gusta din acele pietante cel putin 500 de persoane si toti sunt foarte multumiti. Meniul este acelasi in fiecare an: bigoli cu ragu de porc, cu ragu de rata, cu suc de ansoa, cu suc de rosii, cu baccala (crema de batog), dar de fiecare data pastele acestea sunt minunate. De fiecare data au un  gust unic, gustul traditiei, gustul autenticitatii.

bigolaro bigoli bigoli limena sarbatoarea bigoli

Author: Greta

Share This Post On

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram