Cum se face o buna maioneza

Recunosc…Nu m-am gandit nicodata serios la aceasta intrebare…poate mi se parea prea simplu raspunsul, poate mi se parea o intrebare fara sens sau poate nici nu mi-a trecut vreodata prin cap…pana acum cateva zile. Am realizat ca pentru multi este o intrebare fara raspuns. De aceea m-am gandit ca ar fi nevoie de un raspuns pe blogul meu.

Termenul de maioneza

Termenul de maioneza provine din limba franceza si se refera la o emulsie de galbenus de ou, ulei vegetal, lamaie sau otet si uneori mustar.

Cum se face o buna maioneza

Pentru o maioneza din 4 galbenusuri vom avea nevoie de aproape 1/2 litru de ulei. Punem intr-un bol galbenusurile, zeama de la o jumatate de lamaie, putina sare, 1 lingurita de mustar. Amestecam totul bine cu un tel si apoi incepem sa adaugam putin cate putin uleiul continuand sa amstecam energic, mereu in aceeasi directie.

Trucuri pentru o buna maioneza

Este foarte important ca atat ouale cat si uleiul sa fie la temperatura camerei.

Daca vrem o maioneza mai compacta putem adauga la final 2 lnguri de otet alb cald si  amestecam.

Daca maioneza se taie, se incepe cu un alt galbenus la care se aduga incet amestecand, maioneza taiata.

La ce folosim maioneza?

Maioneza este o baza pentru diverse alte salse:

– salsa roza – ia anstere amestecand maioneza cu ketchup, putina salsa worchester, putin brandy.

– salsa tarare- folosita pentru carne gatita la cutor sau gratar: apare amestecand mioneza cu castraveti murati, capperi, patrunjel, frunze de arpagic, tocate marunt.

– salsa tonata- la maioneza se aduga ton.

– salsa indiana- maioneza cu curry -la 300 g maioneza 2 linguri de curry.

– Chantily sarat- la 300 g de maioneza se adauga 100 g smantana batuta.

Ouale din maioneza pot fi inlocuite si cu lapte de soia sau iaurt.

maioneza

maioneza

Author: Greta

Share This Post On

3 Comments

  1. Eu pun 12 l. Ulei la 2 galbenusuri, si fara mustar, iar zeama de lamaie se pune treptat, nu de la inceput. Iese f. legata si folosesc un galbenus fiert si unul crud. Nu da gres niciodata.

    Post a Reply
    • Buna Felicia. Ma bucur ca mi-ai scris varianta ta. Stiu ca multe persoane prefera sa foloseasca si galbenus fiert pt a evita pericolul taierii, dar merge foarte bine si doar cu galbenusuri crude. Varianta propusa de mine in articol este cea clasica, potrivit dictionarului de gastronomie italian. Te pup si te mai astept pe la mine cu alte sugestii

      Post a Reply
      • cu mare placere, am si eu o experienta lunga in spate, referitor la maioneza, eu ma feresc de preparatele cu oua crude in general, creme sau sosuri, am invatat de la mama mea. cu respect si multa apreciere, pe curand !

        Post a Reply

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram