Flan patissier

Fiecare vacanta de vara de scoala generala si liceu mi-o petreceam in turnee prin Europa impreuna cu Ansamblul de la Clubul Copiilor din orasul meu natal, iar cea mai mare parte a acestor turnee se desfasura in Franta. Ma indragostisem de acea tara si de tot ceea ce ea oferea. Acolo am vazut si am gustat (desi nu m-am lasat convinsa foarte usor la inceput) carne de vita pregatita in sange si tot acolo am invatat sa o apreciez; acolo am facut cunostinta cu blue cheese, cu brie, cu branza Camembert si tot acolo m-am indragostit de toate acestea in mod irevocabil. Acolo faceam cure de flanuri, crepes, waffle, croissant. Ma intorceam mereu acasa cu cel putin 5 kg in plus, chiar daca aveam antrenamente zi de zi si uneori si cate 2 specatcole de 1 ora jumatate pe zi, dar bucataria franceza era…prea, prea, prea.

Cand mi-e tare dor de Franta si de gustul ei pregatesc acest clasic Flan patiser. Acest flan il poti vedea in toate vitrinele boulangeriilor din Franta. Are la baza un aluat de foietaj sau un aluat fraged (brise’) umpulta cu o crema cu gust de vanilie. Secretul acestui preparat este acela de folosi o un baton de vanilie de buna calitate. Am zis baton nu praf sau esenta!!!

Flan patissier. Ingrediente:

Pentru aluat:

– 200 g faina 00

– 100 g unt

– 1 lingurita de zahar

– o piscatura de sare

-60 g apa rece

Pentru crema:

-1 litru de lapte

-3 oua

– 90 g amidon de porumb

– 1 baton de vanilie

– 160 g de zahar vaniliat

– coaja de la o lamaie

Am pregatit mai intai aluatul amestecand faina cu sarea si zaharul. Am adaugat apoi untul rece taiat cubulete. Am amestecat totul pana ce am obtinut o compozitie nisipoasa. Am adaugat apa rece si am framantat usor cu mainile pana ce am obtinut un aluat. L-am invelit intr-o pelicula transparenta si l-am dat la frigider pentru 40 de minute.

Intre timp m-am ocupat de crema. 250 de ml din lapte l-am amestecat cu amidonul, zaharul vaniliat si semintele de la batonul de vanilie. Restul laptelui l-am pus la fiert cu coaja de lamaie pe care o elimin cand laptele incepe sa fiarba.

Bat ouale si le adaug peste amestecul de lapte rece si amidon. Amestec bine. Adaug apoi incet laptele fierbinte continuand sa amestec. Pun compozitia pe foc cateva minute si continui sa amestec pana ce incepe sa se ingroase.

Intind aluatul in forma rotunda. Ung cu unt o tava rotunda. Pun aluatul in tava si il intep cu o furculita. Adaug crema si dau la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 40 de minute.

Sfatul meu este sa lasati flanul sa se raceasca complet inainte de a-l servi. Mie imi place sa il servesc cu un fir de sirop de artar deasupra.

flan patissier

Flan patissier

cucina 693 cucina 695

Author: Greta

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Stephen - . good.

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarĂ  pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram