Risotto de mere cu pancetta, nuci si crema de rozmarin

Risotto cu mere, pancetta, nuci si crema de rozmarin… un preparat de toamna, un elogiu al toamnei as putea zice, de care eu va vorbesc in plina iarna, in plina decembrie. De ce? Pentru ca astazi m-am trezit gandindu-ma la anul ce se incheie, gandindu-ma la trecut, la cat de mult am urat toamnele de mic copil si pana acum. As fi vrut sa nu existe!!! anotimp intunecat, plin de ploi si de ceata, anotimp ce imi fura vacanta si ma facea sa constientizez chilele in plus adunate peste vara, anotimp ce imi scurta zilele si imi lungea noptile intr-un mod apasator, anotimp ce imi ucidea incet optimismul adunat de la soarele verii si imi intindea pe creier o ceata de pesimism.

Toamna asta mi-a adus insa cu ea un miracol, toamna asta mi-a dat mai mult decat mi-au dat 30 de veri adunate la un loc. Toamna asta mi-a adus fericire, seninatate, maturitate; toamna asta mi-a adus primavara in suflet si in minte. Toamna asta m-a facut sa inteleg ca nu depinde de ea, de timpul de afara, de noapte sau zi, ci depinde de mine,  de dorinta mea de a face ceea ce imi place si de a-mi place ceea ce fac, de dorinta mea de a fi fericita.

Risotto cu mere, pancetta, nuci si crema de rozmarin. Ingredinete (pentru 2 persoane):

– 160 g de orez carnarolli

– 2 mere golden

– praz

– supa de legume (ceapa, morcov, telina, apa, sare)

– pancetta 80 g

– nuci 5-6

– rozmarin 2 ramurele

– 50 g parmezan

– 250 ml lapte

– unt

– 150 ml vin alb

– sare

– piper

 

Risotto cu mere, pancetta, nuci si crema de rozmarin. Pregatire:

Mai intai am pregatit supa: am taiat legumele si le-am pus la calit cu putin ulei, am daugat apoi apa rece astfel incat sa fortez legumele sa imi dea cat mai mult din sapoarea lor, am acoperit si am lasat pe foc.

Am curatat merele si le-am taiat cubulete. Unul l-am pus la fiert in lapte, iar altul l-am lasta deoparte.

Intre timp am tocat cubulete panceta si am lasat-o sa transpire la foc mic. Am scos pe un servetel pancetta, iar in grasimea lasata de ea am calit la foc foarte mic prazul tocat marunt. Cand acesta a devenit aproape transparent am adaugat orezul. Am calit si orezul pana ce si-a schimbat culoarea, apoi am stins cu vin. Am lasat sa se evapore vinul si am inceput sa adaug supa putin cate putin peste orez si sa amestec.

Cand marul pe care l-am pus in lapte a fiert bine si laptele a scazut am sarat putin si am blenduit bine, obtinand un pure gros.

Am tocat nucile grosolan si le-am parjit putin intr-o tigaie. Le-am scos pe o farfurie si le-am lasat deoparte.

Am pus intr-o craticioara putin unt si am calit usor acele de rozmarin. Am adaugat apoi laptele si parmezan ras si am lasat la foc mic amestecand din cand in cand. Cand sosul meu s-a inchegat am luat de pe foc si am blenduit bine. Am dat prin sita.

Cand orezul a ajuns la jumatate timpului de coacere am adugat marul taiat cuburi si am continuat sa il gatesc adaugand supa. Catre final, cu 2-3 minute inainte de a fi gata risotto, am adaugat pureul de mere si am amestecat bine. Am mantecat risotto cu putin unt si cu o mana de parmezan ras.

Am pus risotto in farfurii late si am servit cu panceta deasupra, nuci prajite si salsa de parmezan si rozmarin.

risotto de mere cu pancetta, nuci si crema de rozmarin

Risotto de mere cu pancetta, nuci si crema de rozmarin

Author: Greta

Share This Post On

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram