Despre aluatul fraged sau pasta frolla

pasta frolla

crostata pasta frolla

despre aluatul fraged

despre aluatul fraged

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre pasta frolla sau aluatul fraged sunt multe de povestit. Exista mai multe variante, pentru diferite tipuri de deserturi si pentru diferite gusturi sau intolerante alimentare.

Reteta pe care astazi o impartasesc cu voi e cea pe care eu o folosesc pentru crostate cu dulceata, cu urda, cu crema si fructe proaspete dar si pentru biscuiti simpli. Frolla asta ramane moale, se topeste in gura.

 

Aluatul fraged -Ingrediente:

– pentru 1 kg de faina (de preferat este faina speciala pentru frolla, o faina cu o putere scazuta, saraca in glutine);

– 600 g de unt (asta in cazul in care cei pentru care o pregatesc nu sunt intoleranti la grasimea animala). Ar fi de spus ca untul, fiind o grasime animala ar fi cel mai potrivit pentru aluatul fraged deoarece este foarte dispersiv in aluat ceea ce produce fragezimea. Sa nu vorbim apoi despre mirosul care iese din cuptor cand coci un aluat fraged cu unt; risti sa pierzi controlul glandelor salivare:). Daca aveti ceva contrar untului sau daca sunteti intoleranti la acest ingredient, puteti folosi si margarina, important este sa nu fie cea speciala pentru creme, care este bogata in ulei sau in grasime de cocos si transforma produsul final intrunul sec.

– 400 g zahar praf;

– 160 g galbenus de ou sau aceeasi cantitate de ou intreg;

– 5 g de sare;

– vaniglie-  de preferat seminte dar merge si praful de vanilie;

– coaja de la jumatate de lamaie rasa.

 

Procedura:

Eu amestec intro planetarie oul cu zaharul pana se amalgameaza si apoi adaug untul la temperatura camerei. Amestec. Adaug vanilia, sarea, coaja de lamaie rasa. Amestec, iar la final adaug faina si amalgamez. Iau aluatul, ii dau o forma dreptunghiulara, il acopar cu folie alimentara si il dau la frigider pentru cel putin 2-3 ore inainte de a-l folosi.

Author: Greta

Share This Post On
Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram