Un mar pe zi

  • Fructul meu preferat: MARUL… Stiu ca avand in vedere diversitatea de fructe din lumea asta suna foarte banal, dar marul face parte din lista mea de: nu pot trai fara. Este gustarea mea preferata si asta de mic copil. De abia astept sa vina ora 11 sa imi infig dintii intr-un mar sucos si aromat. Adevarul este ca nu prea am ore sau anotimpuri pentru mere.  Le mananc la orice ora si in orice perioada de an si de multe ori nu ma opresc la unul pe zi… E un pacat al meu… o fi pentru ca sunt femeie si ca ma trag din Eva…

 

Marul este originar din Asia Centrala. Cu timpul insa, a devenit foarte popular in Europa, fiind unul dintre fructele cel mai intalnite in casele, in camarile si pe mesele noastre. Se pare ca in Europa consumul de mere se ridica la 20 de kilograme pe an pe persoana, ceea ce inseamna circa 1 mar si jumatate pe zi de persoana. Unde mai punem ca numai eu am zile in care mananc trei. Chiar daca vorbim despre un singur fruct: MARUL – ne lasa o mare libertate de alegere, atat in ce priveste culoarea: verde, galben, rosu, rozuliu, cat si gustul, existand mai mult de 2000 de soiuri de mere.

 

Se spune ca “un mar pe zi te scuteste de medic”. O fi asa? Trebuie sa existe un mare adevar in aceasta zicala avand in vedere ca marul este primul aliment indicat in alimentatia nou-nascutilor dupa laptele matern. Marul este dealtfel considerat un medicament al naturii, fiind un remediu pentru multe probleme de sanatate. Ajuta la eliminarea toxinelor si la hidratare, fiind compus din 85% apa. Contine mari cantitati de potasiu, vitamina B, acid citric. Este foarte bogat in pectina, care ajuta la tinerea sub control a colesterolului, la tranzitul intestinal, dar si la reducerea glicemiei.

 

Partea cea mai bogata in vitamine este coaja, asadar ar fi de preferat sa nu se elimine.  Pentru asta ar trebui sa alegeti in momentul in care le cumparati merele biologice. Celelate mere care ne trag cu ochiul in supermarket-uri, toate frumoase, luciose, mari, identice intre ele, sunt unele dintre fructele cele mai tratate gasite in comert, gasindu-se pe coaja lor un ameastec de circa 40 de substante chimice, ce pot dauna sanatatii noastre.

 

Mar

Mar

Are un cost moderat, cel putin in comparatie cu alte fructe. Poate din acest motiv este asa de des intalnit in bucatariile noastre, unde nu este consumat doar crud ci si gatit, devenind protagonistul unor deserturi (American Apple Pie, Prajitura cu mere a bunicii), dulceturi, compoturi sau cu un rol secundar intr-un preparat sarat, mai ales alaturi de carne (abinamentul porc – mar este de secole un must )Risotto de mere cu pancetta, nuci si crema de rozmarin sau in diverse salate (Salata de orez Venere, piept de pui si mere).

Daca tot il avem in casa nu este de neglijat nici pentru retetele noastre de infrumusetare naturale si homemade. Se zice ca pentru atenuarea ridurilor ne face doar bine o masca dintr-un mar taiat cubulete si fiert in lapte. Pentru un efect tonic putem incerca sa aplicam pe fata felii de mar prospat si sa le pastram circa 45 minute. Pentru o piele seaca este ideala o masca din mar ras si iaurt. Nu costa mult. Sunt de incercat.

 

 

Author: Greta

Share This Post On

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram