Spaghete alla carbonara

Spaghete alla carbonara

Spaghete alla carbonara

Reteta aceasta mi-a fost ceruta de multi dintre prietenii mei imediat dupa ce au gustat-o la mine. Una dintre acestia este chiar prietena mea cea mai buna, care saracuta de cel putin 1 an continua sa mi-o ceara, dar am nevoie de o anumita stare, de o anumita dispozitie sa scriu o astfel de reteta.

Nu e o reteta oarecare, ci una dintre “cele mai…retete ale bucatariei italiane”. Ei uite, astazi am o zi buna, o zi in care de abia astept sa scriu reteta asta pentru prietena mea si pentru voi toti, astazi va scriu tuturora reteta de spaghete alla carbonara.

Exista multe discuii in ce priveste originea acestei retete. Un lucru este sigur: acest preparat vine citat pentru prima data dupa eliberarea Romei, in anul 1944, cand in pietele orasului etern apare pentru prima data baconul, adus de catre soldatii americani. De aceea o prima ipoteza ar fi aceea ca soldatii americani, odata ajunsi in Italia ar fi folosit ingredientele tipice micului dejun american: oua si bacon pentru a crea aceste paste.

O alta teorie spune ca ar fi o creatie a carbunarilor care au dat nastere spaghetelor alla carbonara plecand de la un preparat din zona Abruzzo ce contine paste, oua si cascaval . Ideea lor era de a pregati un pranz cat mai consistent pentru sacul lor de merinde. Cei care sustin aceasta teorie spun ca piperul de pe spaghete aminteste de funingine sau de carbune, iar numele acestei retete intareste ideea lor. Sa va spun drept si mie imi place sa cred in varianta asta. E mai plauzibila.

Altii spun chiar mai mult ca nu ar fi un preparat din zona Lazio, chiar daca romanii se emandresc mult cu el, ci ca ar fi fost creat de un nobil din Napoli, Ippolito Cavalcanti ce a publicat aceasta reteta culinara in cartea lui de bucate.

Spaghete alla carbonara. Ingrediente pentru 4 persoane

  • 400 g spaghete ( se pot folosi si alt tip de paste, dar cel mai des se folosesc spaghetele)
  • 4 galbenusuri de ou
  • 1 ou
  • 300 g sunca guanciale (vezi note)
  • 200 g branza pecorino DOC rasa fin
  • piper
  • sare mare de bucatarie

Intr-o oala puneti apa la fiert si cand aceasta da in clocot sarati apa. Puneti la fiert spaghetele in oala.

Intre timp taiati sunca cubulete sau bastonase subtiri, puneti-o intr-o tigaie si dati tigaia pe foc lent lasand sunca sa transpire usor, usor (nu sa se prajeasca). Luati de pe foc. Intr-un bol bateti oul cu cele 4 galbenusuri, adaugati pecorino, piper dupa gust si amestecati bine circa 5 minute cu un tel. Cu cat veti amesteca mai mult cu atat sosul va fi ma cremos. Adaugati sunca, iar cand spaghetele sunt fierte scurgeti-le de apa si puneti-le peste oua asa calde cum sunt. Amestecati bine. Daca sosul vi se pare putin sec, adaugati un pic din apa in care au fiert pastele pentru al face mai cremos. Eu inainte de a scurge pastele intotdeauna, orice tip de paste as face, imi iau deoparte o cana din apa in care acestea au fiert. Ajuta mult la legarea sosurilor pentru ca este plina de amidon.

Spaghetele alla carbonara se sevesc imediat,  calde. Puteti adauga deasupra un pic de pecorino ras si putin piper .

 

Note: pentru un bun rezultat este recomandata sunca guanciale. Se mai foloseste si pancetta dar nu bacon. Guanciale este un preparat tipic roman. Acestia folosesc stratul de grasime de la obraz sau ceafa a unui porc de cel putin 9 luni care vine condimentat cu sare, piper, usturoi, salvie si rozmarin si lasat la stagionat pentru cel putin 3 luni de zile. Pancetta se obtine de pe abdomenul porcului. Poate fi afumata sau nu. Pentru pastele carbonara nu se foloseste pancetta afumata, din acelasi motiv nu se foloseste nici baconul, acesta fiind afumat.

Author: Greta

Share This Post On

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram