Shepherd’s pie sau o placinta cu ton si mazare

Shepherd’s pie sau placinta pastorului este un preparat unic de origini anglosaxone aparut in anii 1800. Formula originala a acestui preparat are la  baza carne macinata de miel acoperita cu un piure de cartofi ce devine rumen si crocant in cuptor, in timp ce carnea ramane sucoasa. Intalnim de multe ori variante “imbunatatite” cu ciuperci, mazare, dar si variante ce inlocuiesc carnea de miel cu vita, porc, ficatei de pui, cu ton, sau chiar variante vegetariene.

Shepherd’s pie cu ton si mazare

Oricum ar fi, un lucru este sigur Shepherd’s pie merita; e un preparat consistent si cu siguranta place tuturor.

Ingrediente Shepherd’s pie cu ton si mazare pentru 6 persoane:

Pentru piure:

  • 1 kg de cartofi albi, fainosi
  • 50 g de unt
  • 50 ml de lapte
  • sare
  • piper negru

Pentru umplutura:

  • 2 conserve de ton de 180 g una
  • 150 g mazare congelata sau proaspata
  • 190 g boabe de porumb in conserva
  • 200 g casacaval ras pe razatoarea mare
  • 300 ml lapte
  • 50 g unt
  • 50 g de faina
  • 1 cepa mare taiata marunt (daca e primavara si aveti posibilitatea inlocuiti ceapa cu 4 cepe verzi- se combina de minune cu tonul si cartofii)
  • cateva frunze de patrunjel proaspat

Curatati cartofii, ii taiati cuburi si ii fierbeti in apa cu sare. Ii scurgeti de apa, adaugati unt si lapte si ii amestecti bine cu un mixer pana ce devin un piure pufos. Sarati si piperati si lasati deoparte.

Poriniti cuptorul la 200 grade C.

Faceti un sos bechamel: puneti intr-o craticioara untul, il topiti si il amestecati cu faina. Adaugati gradual laptele amestecand pana ce se formeaza sosul bechamel care nu trebuie sa fie foarte gros, dar nici foarte subtire, hai sa spunem ca ar trebui sa fie undeva la mijloc (eu pun si putina nucsoara, chiar daca reteta americana nu prevede, dar ii da aroma).

Acset sos il amestecati cu ton, porumb, mazare, ceapa , patrunjel si condimentati cu sare. Intr-o tava in ceramica sau chiar o tava clasica de cuptor inalta unsa cu putin unt, asezati mai intai aceasta compozitie de ton, mazare, porum, pe care o acuperiti ajutandu-va cu o lingura sau cu un sac-a-poche cu piureul de cartori si spulberati branza deasupra. Dati la cuptor pentru 15-20 minute, pana ce partea de sus devine aramie.

Se serveste calda.

Author: Greta

Share This Post On

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram