Despre o masa clasica, informala

 Generalitati

Astazi plecam de aici – de la o cina informala. Plecam de la o clasica cina pe care o pregatim in casa sau apartamentul nostru pentru prieteni sau membri ai familiei.

99% dintrie noi primim acasa oaspeti intr-un mod informal, din lipsa de timp, de spatiu sau de un buget care sa ne permita sa urmama regulile unei cine formale, despre care vom vorbi intr-un articol viitor. Mai e de adaugat si faptul ca de cele mai multe ori acasa invitam membri ai familiei, mai apropiati sau mai departati, prieteni cu care avem un anumit tip de raport. Daca le-am pregati o masa formala am crea o imagine rece, distanta si am strica atmosfera ce trebuie sa se creeze in astfel de intalniri, o atmosfera calda, de confort, de complicitate.

In pimul rand ar fi de spus ca in cazul unei cine informale nu exista reguli stricte, ce nu pot fi incalcate sub nicio forma ca daca nu e bai. Putem zice ca exista anumite sfaturi de bon-ton care ar trebui urmate pentru a face o impresie buna.

Ora unei cine informale vine, de obicei, stabilita de catre gazda. Important este ca oaspetii sa ajunga la ora stabilita, nu mult prea devreme, nu mult prea tarziu. Daca intarzie mai mult de 15 minute este oportun sa anunte acest lucru. Gazda trebuie sa fie pregatita pentru ora stabilita, aranjata, imbracata. Nu cu sortul pus, nu cu hainele de casa, nu cu papuci de casa.

Tendinta actuala este aceea de a servi mai intai un cocktail, un spritz, un pahar de prosecco sau chiar de o buna bere in picioare alaturi de un mixt de aperitive, finger food, canapès, bruschettine, branzeturi, prosciutto sau ceea ce se doreste. Este un  mod dragut de a destinde putin atmosfera inainte de asezarea la masa.

Cu 10-15 minute inainte de servirea primului preparat la masa, cald de obicei, gazda anunta oaspetii ca cina este aproape gata astfel incat sa aibe timp sa isi termine paharul si sa isi gaseasca locul la masa.

Despre cum trebuie sa fie masa, fata de masa, farfuriile, tacamurile vom vorbi mai pe larg in articolele viitoare. Acum ma limitez la a va spune ca, chiar si in cazul unei mese informale aceasta ar trebui infrumusetata cu un aranjament floreal sau un aranjament facut din fructe, frunze, lumanari, depinde de tema sau tipul cinei. Important este ca acestea sa fie joase pentru a nu impiedica dialogul sau contactul vizual intre comeseni.

Pentru cinele informale asezarea la masa poate fi cauzala, dupa bunul plac al oaspetilor sau poate fi indicata de catre gazda. In acest caz este draguta confectionarea unor biletele cu numele invitatilor, sau chiar mici atentii cu numele fiecaruia pe care apoi invitatul si-l poate lua ca amintire (despre idei in acest sens vom vorbi intr-un alt articol).

 

Author: Greta

Share This Post On

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram