Cum sa pregatim o masa clasica, informala? Prima parte

Cum sa pregatim o masa clasicaIntr-un articol trecut vorbeam despre ce este o masa informala. Vorbeam despre diferenta dintre o masa informala si una formala. Vorbeam despre reguliele unei mese informale in general pe care nu le-am numit chiar reguli ci sfaturi de bon-ton.

Astazi  intram in particular si vorbim despre masa in sine, despre fata de masa, servetele.

Masa

  • poate fi patrata, dreptunghiulara, rotunda. Important este sa fie adaptata la numarul de oaspeti si sa permita o distanta de circa 60 cm de la farfuria unui oaspete la cea a altuia.

Fata de masa

  • poate fi intr-o singura culoare sau colorata. Important este sa se imbine cu atmosfera, cu meniul, eventual cu tema cinei, daca se doreste alegerea unei teme (exemplu cina americana, cina indiana, italiana, cina de primavara, de ziua femeii, cina cinema, jazz, rock and roll, olteneasca, moldoveneasca, etc).
  • poate fi din diverse materiale: in, bumbac, matase. Sunt de evitat materialele sintetice care nu sunt deloc placute la atingere.
  • trebuie sa fie foarte bine calcata si sa aibe forma mesei (rotunda, patrata, etc.)
  • trebuie sa cada de pe masa circa 30-40 de cm in toate laturile, sa ajunga astfel pana aproximativ la genunchii oaspetilor. O fata de masa prea scurta da impresia de saracie, una prea lunga este incomoda pentru oaspetii care se vor trezi cu fata de masa intre picioare si care risca sa se impiedice cand se ridica.

Servetelul

  • se aseaza in stanga farfuriei impaturat in mod cat mai simplu. Nu se aseaza sub farfurie, in pahar sau sub tacamuri. Oaspetele nostru trebuie sa aibe posibilitatea ca dintr-o singura miscare sa isi poata aseza servetelul pe picioare, in poale.
  • nu trebuie sa fie din hartie; exceptie fac mesele in gradina, pe tersasa, bufetele, aperitivele, sau mesele exclusiv familiare. Chiar daca decideti sa optati pentru un servetel din hartie, alegeti unul monocromatic care sa se imbine cu fata de masa. Este de inteles ca pentru mesele formale, servetelul din hartie este absolut interzis.
  • daca este din hartie trebuie sa aibe laturile de 10 cm, in schimb cele de material maxim 40 de cm.

Acestea ar fi primele raspunsuri la intrrebarea : cum sa pregatim o masa clasica, informala. Intr-un articol viitor vom discuta despre farfurii, tacamuri, pahare si alte lucruri interesante.

Cum sa pregatim o masa clasica

Cum sa pregatim o masa clasica

 

Author: Greta

Share This Post On

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram