Crema de vanilie, crema pasticcera sau crema de patiserie

Nici nu stiu exact cum ar trebui sa numesc acest preparat. Crema de vanilie mi se pare prea generic. Eu, care am intrat in contact cu tainele bucatariei mai mult in Italia, il numesc de obicei crema pasticcera. Dar nu vreau sa fiu acuzata, cum se mai intampla uneori, ca mi-am uitat limba. Eu limba mea de origine o iubesc cu tot sufletul si nu o uit. Se intampla insa ca unii termeni sa ii inveti intr-o alta limba si sa nu fi cunoscut corespondenta lor in limba ta de origine. Oricum mie nu mi se pare deplasata traducerea in crema de patiserie. Pana la urma aceasta crema este cea mai cunoscuta si mai folosita in lumea patiseriei.

Poate fi folosita pentru a umple torturi, crostate, clasicul cremes, bigne sau eclere, iar dca diminuam putin doza de amidon de porumb o putem servi si la farfurie alaturi de un strudel, de biscuiti sau alaturi de fructe proapete.

Crema pasticcera. Ingredienti:

  • 250 g de galbenus de ou
  • 350 g zahar
  • 120 g amidon de porumb
  • semintele de la un baston de vanilie ( sau in alternativa jumatate pliculet de praf de vanilie)
  • coja rasa de la jumatate de lamaie
  • o piscatura de sare
  • 800 ml lapte
  • 200 ml smatana lichida ( daca se doreste o crema mai putin  grasa se inlocuieste aceasta doza cu aceeasi cantitate de lapte).

Puneti la fiert intr-o cratita laptele cu smantana si aromele. Intre timp amestecati bine galbenusurile cu zaharul. Adaugati amidonul si sarea . Maestecati bine pana ce amidonul se dizolva si totul se transforma intr-o crema.

Cand laptele incepe sa fiarba, adaugati-l incet, incet peste oua amestecand. Puneti din nou tot amestecul in cratita in care a fiert laptele si dati la foc mic. Continuati sa amestecati incet, incet pana ce crema incepe sa se ingroase. O luati apoi de pe foc si o varsati intr-un bol sau mai bine itr-o tva si acoperiti crema cu folie alimentara. Floia trebuie sa acopere crema la contact astfel incat sa evitati formarea acelei pielite neplacute la suprafata cremei.

Crema pasticcera

Crema pasticcera

Lasati crema sa se raceasca a poi o puteti conserva in frigider pentru 2-3 zile. Cand o veti refolosi amestecati-o bine cu un tel sau un mixer pentru a-si recapata cremozitatea.

 

 

Author: Greta

Share This Post On

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarĂ  pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram