Cum sa pregatim o masa clasica, informala? A doua parte

Cum sa pregatim o masa clasica, informala

Cum sa pregatim o masa clasica, informala

Despre acest subiect am inceput sa discutam intr-un articol trecut, in care treceam in revista, masa, fata de masa, servetelul. Astazi mergem mai departe cu aceasta discutie, asa cum va promisesem, si vom discuta depre: farfurii, tacamuri, pahare, tot ceea ce trebuie pentru a completa o masa clasica, informala.

Farfuriile

  • in primul rand este de precizat ca numarul farfuriilor si a tacamurilor variaza in functie de numarul de preparate pe care le vom servi.
  • in cazul unei cine clasice, informale nu sunt obligatorii farfuriile suport. Ele devin necesare insa in cazul in care dorim sa dam evenimentului o nota eleganta. Farfuria de suport nu se ia de pe masa decat la finalul cinei. De obicei are un diametru de 30-35 cm si este diferita de celelalte farfurii. Poate fi de exemplu din sticla tansparenta sau colorata, din lemn sau de argint pentru cinele formale. Aceasta farfurie se aseaza la 2-3 cm de la marginea mesei. Peste farfuria suport se dispun celelalte farfurii plecand de la cea mai lata, acoperita de farfuria adanca pentru supa.

Tacamurile

  • furculitele se aseaza in stanga farfuriei si vor fi dispuse din exterior catre interior, in ordinea in care vor fi folosite pentru diversele preparate. Unica furculita ce poate fi asezata la dreapta este cea pentru stridii.
  • daca se serveste supa, ciorba, lingura se aseaza la dreapta, in exterior, fiind prima ce urmeaza sa fie folosita.
  • cutitele se aseaza in dreapta farfuriei, porinind din exterior inspre interior, la fel ca si pentru furculite, in ordinea servirii preparatelor.
  • cutitele se pun mereu cu partea taioasa catre farfurie, pentru a facilita folosirea lor.
  • tacamurile pentru desert se aseaza in fata farfuriei suport in mod orizontal. Daca se servesc atat fructe cat si desert, vom pleca din exterior cu lingurita, furculita mica si cutitas pentru desert.

In ce priveste desertul, exista o tendinta actuala de a pune tacamurile pe masa odata cu desertul, ceea ce nu e gresit. Practic luam tot de pe masa, inclusiv farfuria suport, lasand doar paharul de vin pentru desert, care la randul lui poate fi asezat pe masa odata cu vinul pentru desert, si paharele de apa. Se aseaza pe masa farfurioarele si tacamurile pentru desert si eventual vinul si paharele pentru vin. Eu de cele mai multe ori prefer sa procedez in acest mod, solicitand ajutorul sotului meu, lasanadu-l astfel sa  se implice si el in primirea oaspetilor si lasand si un spatiu de suspans invitatilor inainte de servirea desrtului.

  • farfuriile murdare se iau din partea dreapta, iar cele curate sau pline se servesc din partea stanga.

Paharele

  • este de preferat ca paharele sa fie din sticla sau cristal transparente, fara desene, floricele. Atunci cand tema permite se poate folosi si sticla colorata, important este sa se imbine corect cu restul mesei.
  • se dispun in fata farfuriei suport catre dreapta. Se pleaca cu paharul de apa, apoi paharul de vin. Daca meniul prevede servirea atat a unui vin alb cat si a unui vin rosu, mai intai avem paharul de vin rosu (imediat dupa cel de apa) care de obicei e mai mare, si apoi, spre dreapta cel de vin alb.

Am mai putea vorbi despre paine, care, pentru cinele formale, cel putine se serveste in mod obligatoriu pe o farfurioara dispusa in dreptul paharelor, in partea stanga, pentru fiecare comesan in parte. Pentru cinele informale este permisa si folosirea clasicului cos de paine comun pentru toata masa.

Daca meniul contine preparate ce trebuie condimentate pe moment, se aseaza pe masa sare, piper, otet, ulei – una din fiecare pentru toti oaspetii; pentru mesele formale una pentru fiecare.

Cum sa pregatim o masa clasica, informala

Cum sa pregatim o masa clasica, informala

  1. Fafuria supa/ciorba
  2. Farfuria fel principal
  3. Farfuria suport
  4. Servetelul
  5. Furculita pentru aperitiv
  6. Furculita pentru un prim fel
  7. Furculita pentru un al doilea fel
  8. Cutitul
  9. Lingura de supa
  10. Tacamuri pentru desert, fructe sau branza
  11. Pahar apa
  12. Pahar vin rosu
  13. Pahar vin alb
  14. Farfurioara pentru paine

Author: Greta

Share This Post On

Submit a Comment

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Translate »
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram